Deckarbiten

24 gamla godingar att läsa (om) 2/3

leave a comment »

5 februari 2013

I december 2008 publicerade jag en Lästipskalender här på Deckarbiten. Tjugofyra boktips som nästan alla handlade om äldre böcker som man var tvungen att leta fram på antikvariat eller via bibliotek. Nu inleder Deckarbiten sitt nya liv med att återpublicera lästipsen, den här gången i koncentrerad form, uppdelade på tre inlägg. Varsågod, 24 gamla godingar som verkligen tål att läsas (om).

9: Nattdykning (Nattdykk) av Kim Småge
”Nattdykning” är en klaustrofobisk historia om dykaren Hilke Thorhus som blir vittne till mord. På flykt tvingas hon uthärda både svåra yttre omständigheter och sin egen kropps och själs motvillighet och käppar i hjulet. Men strapatserna härdar henne och hon plockar fram egenskaper och en aggressivitet som får dagens krimhjältinnor att framstå som mähän. ”Slike jenter, det vil gamle Norge ha!” som det stod i Dagbladet. Det är mycket fysiskt och febrigt, fullständigt hänsynslöst och oerhört mjukt, starkt poetiskt och flämtande trovärdigt och ibland så spännande att man sitter med andan i halsen.
Första svenska bokutgåva: 1985; senaste tryckning: 1993.

10: Oskulden av Jean Bolinder
Elin Randjebo kommer åter till den ö där hon på 1950-talet som revolterande tonårstjej anklagades för mord på en jämnårig kamrat i ett infrån tillslutet tält. Nu är hon en ”härjad, medelålders kvinna med urgröpta kinder, rynkig hud och gråstrimmigt mörkt hår” som har avtjänat sitt straff, levt i en enda lång tragedi med den ena besvikelsen efter den andra och som av en osynlig kraft dragits till platsen för brottet. Människorna på ön är förstockade, hämndlystna och rädda. Elin erkände i rent oförstånd handlingen – hon var ju den enda som kunnat utföra mordet i detta slutna ‘rum’ – så för öborna är hon Mörderskan, den Förtappade. Och hennes sexuella läggning gör inte tillvaron enklare för henne; mordet sker efter ett lesbiskt samlag. Men vad är sant och osant, dröm och verklighet? För är det inte så att världen är ett mysterium och människorna gåtor? Med ett poetiskt, vemodigt och lättläst språk skildras Elin Randjebos öde i en engagerande intrig bland människorna i denna karga miljö.
Första bokutgåva 1997; senaste tryckning: 1998.

11. En ljugande malm av Anders Hellén
”Långt borta i historien befinner sig Anders Hellén i ’En ljugande malm’ 1973, vars välskildrade medeltida kloster Aquabella, beläget vid gränsen mellan Skåne och Småland, och elegant integrerade gåta gör boken till en utmärkt svensk föregångare till Ellis Peters engelska deckare om benediktinermunken Cadfael.” Så skriver Bo Lundin i sin exposé ”Århundradets svenska deckare” (1993) om dagens bok i lästipskalendern. Anders Hellén, pseudonym för prästen Carl Greek, skrev flera pusseldeckare men tyvärr bara en enda historisk kriminalroman. I ”En ljugande malm” är året 1452 och mitt under klockringningen sker ett mord i klostret, varpå en internutredning tar vid. Språket är högtravande men aldrig svårläst och en fullt logisk intrig med trovärdig tidsfärg placerar den korta romanen med sina drygt 200 sidor mycket högt upp på listan över de bästa historiska kriminalromaner som skrivits i Sverige. Märk att denna roman utkom redan 1973, sju år före Umberto Ecos ”Rosens namn”. Det går att jämföra dem men jag tycker inte att någon av dem överskuggar den andre. De lyser lika klart.
Första bokutgåva 1973; senaste tryckning: 1988.

12: Örnnästet (Where eagles dare) av Alistair Maclean
Dagens tips är ett krigsthrillerundantag från det rent kriminallitterära.
Det är ovanligt att en bra bok blir en bra film men i fallet ”Örnnästet” av Alistair Maclean är det bara att kapitulera. Ska du bara läsa en handfull thrillerhistorier som utspelar sig under andra världskriget måste du inkludera denna. Kort sagt handlar den om en fritagning av en fånge från ett oländigt beläget slott men aktionen kompliceras av ett antal faktorer, bl.a. förrädare i de egna leden. Maclean var en av de författare som kom för mig när Hce-böckerna på biblioteket började locka och man kan säga mycket om schablonartade personteckningar, stela könsroller, upprepade intrigingredienser och andefattigt språk, men spänningen kan man aldrig ta ur hans böcker. Mot slutet stagnerade hans författarskap, upprepade sig, blev beige och förutsägbart, men när han är som bäst, som i krigsthrillern ”Örnnästet”, går det inte att lägga boken ifrån sig. Du finner en mycket bra sammanfattning av boken och filmen här men OBS! läs boken eller se filmen först, Wikipedia-texten avslöjar det mesta.
Första svenska bokutgåva: 1967; senaste tryckning: 1987.

13: Den omänskliga faktorn av Tord Hubert
”Den omänskliga faktorn” är en kriminalroman ”om jordens tillstånd i dag. Om hur skogar skövlas, öknar breder ut sig, vilda djur och växter utrotas, jord och hav förgiftas, liksom själva den luft vi andas.” (Fliktext). Romanen utkom 1982 men kunde varit skriven på 2000-talet. Huvudpersonen Peter Ross är journalist och dras av naturliga skäl – nyfikenhet, en god story etc – in i en komplicerad miljöbrottsrelaterad härva. Miljöerna är skiftande, intrigen välspunnen och prosan tvingar läsaren framåt mot det lugna, eftertänksamma slutet. ”Den omänskliga faktorn” är en av få svenska kriminalromaner som förtjänar en stor internationell läsekrets. Vem vet vad den hade kunnat bidra med om den hade översatts till engelska i början av 1980-talet? Nu är det kanske ändå för sent, trots att bokens läsvärde inte minskat med åren.
Första bokutgåva 1982; senaste tryckning: 1983.

14: Popcorn (Popcorn) av Ben Elton
Den Oscarbelönade regissören Bruce Delamitri, expert på våldsamma och blodiga filmer med coola mördare i huvudrollerna, hamnar i klorna på de riktiga mördarna Wayne och Scout som tagit för vana att kopiera våldet i Delamitris filmer. Hos dem har tanken fötts att komma undan det moraliska ansvaret genom att tvinga Delamitri att offentligt gå ut och medge att hans verksamhet föder våld, att han är den egentlige skyldige till Waynes och Scouts handlingar. Romanen handlar om våldets plats i samhället och i samhällets kulturyttringar, och en fundamental fråga som tas upp är vem som är ansvarig för vad. ”Popcorn” är en viktig kriminalroman som ingen bör ha oläst.
Första svenska bokutgåva: 1997; senaste tryckning: 1998.

15: Mord i barm av Helena Poloni
”Mord i barm” av Helena Poloni (pseudonym för Ingegerd Stadener, 1903-68) är en gedigen svensk kriminalroman i lätt igenkännlig miljö, med levande karaktärer och knepig gåta. Miljön är det lilla samhället Brunnsköping vid Mälaren. Där lever man från en dag till en annan, med enda orosmoment i vardagens små normala problem. Prostinnan Astrid Brunelius är problemlösare och en av de mest sympatiska i svensk krim. På originalupplagans baksida återges ett brev från författaren med ett recept på vad en god kriminalroman ska innehålla: ”1. en högkyrklig präst, 2. samhällsbevarande och talföra damer i mogen ålder, 3. gärna några bra matrecept, allt, 4. i pittoresk småstadsmiljö med anor.” Stadener skrev sammanlagt fyra historier under Polonipseudonymen, en kriminalroman under eget namn och två under pseudonymen Lillevi Gavell.
Första bokutgåva 1956; senaste tryckning: 2001.

16: En egyptisk åklagares dagbok (Jawmijjat na’ib fil-arjaf) av Tawfik al-Hakim
Tawfik al-Hakim föddes 1903 i Egypten och utbildade sig till jurist men övergick under en vistelse i Frankrike på 1920-talet till skönlitterärt skrivande. Han återvände till Egypten och kombinerade författandet med arbete inom rättsväsendet. Sina erfarenheter nedtecknade han bl.a. i romanen ”En egyptisk åklagares dagbok” 1937. Ett problem för bokens huvudperson är de olika juridiska system som råder och hur man ska förhålla sig till dessa. al-Hakim väjer inte för mycket och skildrar krocken mellan tradition, tro och vetande med ibland starka snabba penseldrag – som Carl Elof Svenning skriver i förordet till den svenska utgåvan: ”Blir en västerländsk läsare chockerad så bör han ha möjligheter att förstå hur mycket mer upprörande sådana återverkningar av den västerländska civilisationen måste bli för den vanlige enkle egyptiern som fortfarande lever kvar i de folkliga kulturtraditionerna.” Det är en fascinerande roman på många sätt. Den svenska utgåvan är dessutom fotoillustrerad.
Första och enda svenska bokutgåva: 1956.

Written by Per Olaisen

5 februari 2013 den 2:44 e m

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: